Rezervacije Akcije % LIVE

Povijest

Već od sredine 19. stoljeća, tijekom ljetnih mjeseci brojni kupači tražili su osvježenje u Korani u Karlovcu. Rijeka je tu ljeti zagrijana na 24°C ili više, a poznata je uzrečica "Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu". Hotel Korana, najljepši karlovački hotel, sagrađen je davne 1908. godine na obali rijeke Korane u srcu najljepšeg hrvatskog parka - Vrbanićevog perivoja. Poznato lječilište, kupalište, izletište ... i omiljeno gradsko okupljalište na samom rubu karlovačke Zvijezde, kao jedan od simbola grada krasio je mnoge karlovačke razglednice.

Novo kupalište izgrađeno je 1896. godine na zemljištu Rakovog vrta, kojeg je u tu svrhu otkupio Grad Karlovac. Rakov vrt dobio je ime po riječnim ili plemenitim rakovima, koji obitavaju u čistoj i bistroj Korani.
Nije nimalo slučajno da je hotel, današnja Korana - Srakovčić, izgrađen upravo povrh vode bogate životom. Premda je Rakov vrt još iste godine preuređen u park i prozvan Vrbanićev perivoj, po tadašnjem gradonačelniku Karlovca, rakovi su i danas znamen čistoće i izvrsnosti Korane. Baštinik izvrsnosti je i sam hotel; na razmeđu 19. i 20. stoljeća u njemu su boravile ugledne osobe Austro-Ugarskog carstva, a danas tu uživaju uvaženi gosti iz čitavog svijeta.

Vrbanićev perivoj zasigurno je najljepši arboretum  na obali rijeke Korane za čije je nastajanje zaslužan gradonačelnik Ivan Vrbanić. Uz paunove koji su krasili park veliko divljenje izazvale su mnoge kabine za kupanje na današnjoj obali rijeke. Ovaj dio Karlovca uz nekoliko vila nazivali su mala Venecija što zasigurno i jest.

Vrh